ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


3.1.08

ΕΛΥΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ.. ΒΛΑΚΕΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ..

Πάντα είχα την απορία ποιο ήταν το ακριβές ποσοστό των βλακών στον Ελληνικό πληθυσμό.

Το υποψιαζόμουν μεγάλο, πολύ μεγάλο..

Ευτυχώς τα αποτελέσματα προσφάτου ερεύνης της Public Issue που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 30.12.2007 με διέψευσαν εν μέρει..

Από την έρευνα αυτή συνήγαγα το συμπέρασμα ότι το ποσοστό των βλακών μόλις φθάνει το 35%.

Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων για το διάστημα της μεταπολιτεύσεως κρίνει ως καλύτερη Κυβέρνηση της χώρας την Κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου των ετών και το 48% τον Α. Παπανδρέου ως τον καλύτερο Πρωθυπουργό... Είναι βεβαίως (Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός) μακράν μεταξύ των χειρότερων από της Ελληνικής Ανεξαρτησίας!! Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κυβέρνηση του δυστυχούς κ. Κ. Σημίτη των ετών επελέγη ως η καλύτερη της μεταπολίτευσης μόνον από το 8% των ερωτηθέντων, η δε Κυβέρνηση του ιδίου της περιόδου μόνον από το 2% των ερωτηθέντων.. Αν και χάρις στις δύο αυτές Κυβερνήσεις του κ. Κ. Σημίτη καθώς και στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη της περιόδου (την οποία επέλεξε μόνον το 1% των ερωτηθέντων ως καλύτερη Κυβέρνηση της μεταπολιτεύσεως) γλίτωσε η χώρα από το διεθνές ρεζιλίκι μίας νέας πτωχεύσεως,(μετά από την λαίλαπα του οικονομολόγου Α. Παπανδρέου («Τσοβόλα δώστα όλα», «τα δωράκια στους εαυτούς μας μόνον μέχρις 500.000.000 δρχ» κλπ) αφού κάποια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν περιορισθεί μόνον σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια $.!! Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κυβέρνηση του αειμνήστου Κ. Καραμανλή ) επελέγη ως η καλύτερη μόνον από το 16% των ερωτηθέντων, του δε Γ. Ράλλη μόνον από το 1%!!

Και εάν όμως ακόμη άλλα μη μετρήσιμα χαρακτηριστικά της διακυβερνήσεως υπο της Κυβερνήσεως αυτής ) «δικαιολογούν» κατά τους απαντώντες την «κρίση» τους αυτή («η τρέλα δεν πάει στα βουνά!!») εν τούτοις το 35% των ερωτηθέντων αξιολογούν ότι η οικονομία της χώρας από το 1974 μέχρι σήμερα βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση το διάστημα !!

Αυτούς όμως οι οποίοι απαρτίζουν το 35% αυτό τους χαρακτηρίζω κυριολεκτικώς βλακικά άτομα!! Είναι ο ορισμός του βλακός..

Δεν τους χορηγώ το ελαφρυντικό της υποκειμενικότητος διότι τα οικονομικά μεγέθη είναι μετρήσιμα και συγκρίσιμα.. Τους απονέμεται όμως το ελαφρυντικό

του οπαδισμού.. Δεν είναι ότι δεν βλεπουν απλώς.. Δεν μπορούν να δουν..

Η γεωμετρική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του δημοσίου χρέους, του (νομισματικού) πληθωρισμού εκ της κυκλοφορίας πληθωριστικού χρήματος (τα μηχανάκια στο Νομισματοκοπείο δούλευαν γοργά και σταθερά), του ισοζυγίου πληρωμών κλπ κλπ δεν τους λένε τίποτα..

Αρκεί όμως μόνον να αναφερθεί το εξής:

Το 1981 με την είσοδο της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ. το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 70% περίπου του μέσου εισοδήματος των χωρών της Ε.Ο.Κ., της Ελλάδος περιλαμβανομένης.

Το 1989 η αναλογία είχε μειωθεί κατά το 1/7 περίπου!! Δηλ. ανήρχετο στο 60% περίπου του μέσου εισοδήματος των χωρών της Ε.Ο.Κ., της Ελλάδος περιλαμβανομένης!!

Και αυτά, αν και την δεκαετία , είχαν αφ΄ ενός εισρεύσει στην χώρα πρωτοφανή και τεράστια κονδύλια δωρεάν ή/και χαμηλοτόκων πάσης φύσεως κοινοτικών ενισχύσεων και αφ΄ ετέρου στην Ε.Ο.Κ. είχαν γίνει μέλη η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες οι οποίες ξεκινούσαν από χαμηλότερο του Ελληνικού μέσο εισόδημα!! Δηλ. το μέσο εισόδημα των χωρών της Ε.Ο.Κ. είχε εκ της εισόδου των χωρών αυτών μειωθεί.. Αλλά είπαμε η τρέλα δεν πάει στα βουνά!!

Από τα άτομα αυτά (του 35%) πολλά είναι και μορφωμένα και έντιμα. Πλην όμως η οπαδική αντίληψη της πολιτικής τους εμποδίζει να αντιληφθούν την πραγματικότητα την οποία εξακολουθούν να βλέπουν μόνον μέσω του κομματικού φίλτρου. Αυτό τους κάνει βλάκες με ελαφρυντικό!! Απαλλάσσονται δηλ. λόγω βλακείας πάσης ευθύνης για τις απόψεις τους..

Οι Άγγλοι λένε (νομίζω ότι αποτελεί μετάφραση ή παράφραση από κάποιο κείμενο του Beaumarchais) «Facts are stubborn things”. Δεν έχουμε δυστυχώς όμως όλοι την πολυτέλεια να το αντιλαμβανόμαστε!! Αυτό πάντως μας κάνει βλάκες, έστω και με ελαφρυντικά....

8 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Λευτεριά στον μπλόγκερ Fouad Al Farhan

Unknown είπε...

@s.frang.
Δημοσιεύω το σχόλιό σας αν και δεν βλέπω συνάφεια με το κείμενό μου.

Univers είπε...

Όποιος μοιράζει λεφτά είναι στην καρδιά του ελληνικού λαού. Πάρε κόσμε...

Κι έπειτα, όταν όλος ο ελληνικός λαός είναι εθισμένος σε δανεικά που τον πνίγουν μέχρι τον λαιμό, πώς να εκτιμήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για οικονομικό συμμάζεμα (που αυτόματα συνεπάγεται οικονομική στενότητα);

Και οι (λεγόμενοι) δεξιοί πίνουν νερό στο όνομα του ΠΑΠ, αείμνηστο τον ανεβάζουν, αείμνηστο τον κατεβάζουν...

Unknown είπε...

@ univers
Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι τα λεφτά που πήραν από την Κυβέρνηση (και τα οποία δανείστηκε η Κυβέρνηση) οι ίδιοι θα ξεπληρώσουν μαζί με τους τόκους τους και τις προμήθειες που βγήκαν από τα δάνεια..
Οι λεγόμενοι δεξιοί για τους οποίους γράφετε έχουν και αυτοί πολλά στεγανά στον εγκέφαλο τους...

Locus Publicus είπε...

Perception is reality, λένε οι Αγγλοσάξωνες.

Λαίλαπα ηθική και οικονομική άφησε πίσω του ο χαρισματικός. Υμνήθηκε όμως και υμνείται γιατί έδωσε λίγα όβολα στους αφιλόδοξους. Βασιλιάς της δημιουργίας ουτοπιών που ακόμα συντηρούνται στη λαική σκέψη. Δεν ξέρω αν το 35% που αναφέρετε στερείτε σκέψης, αλλά σίγουρα είναι βαθιά βυθισμένο στην ουτοπία του.

Unknown είπε...

@locuspublicus
Δυστυχώς αυτό το 35% έχει προφανώς στεγανά στον εγκέφαλό του!!
Στεγανά που οφείλονται στη γηπεδική αντίληψη της πραγματικότητος την οποία έχει διαμορφώσει..
Φοβάμαι ότι στην διαμόρφωση αυτής της συλλογικής α-νοησίας δεν είναι άμοιρη και η Εκπαίδευση.. Η οποία λειτουργεί με στόχο να βγουν από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια καλύτεροι παπαγάλοι και όχι άτομα με κριτική σκέψη.
Κάποιος με κριτική σκέψη δεν μπορεί να "καταπιεί" ανοησίες οποιαδήποτε και εάν είναι η ιδεολογική του θέση..
Επομένως επαναλαμβάνω ότι πιστεύω πράγματι ότι είναι βλάκες με ελαφρυντικά..
Φαντάζομαι ότι το ίδιο ποσοστό απαντά στα Βαλκάνια, στην Ιβηρική χερσόνησο, μεγαλύτερο ίσως στην Τουρκία, την Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, ίσως λίγο μικρότερο στην Ιταλία και την Ν. Γαλλία.
Με το ίδιο θέμα του κειμένου μου ασχολείται, επ’ ευκαιρία των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, και ο κ. Στ. Ζούλας στην χθεσινή Καθημερινή με τίτλο «Ο Α. Παπανδρέου ως πρότυπο πολιτικού και Πρωθυπουργού». Θα το βρείτε εδώ:: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/01/2008_254494

Βρίσκω την ευκαιρία να σας παραπέμψω σε ένα πραγματικό σπουδαίο κείμενο του Χρ. Γιανναρά που δημοσιεύεται στην ίδια χθεσινή Καθημερινή με τίτλο "το ζητούμενο: ηγεσία με αντιπρόταση".
Το βρίσκετε εδώ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/01/2008_254499

squarelogic είπε...

Αυτό το 35% μπέρδεψε την ευημερία της δικής τους τσέπης την περίοδο 81-85(με τα δωράκια,τις επιδοτήσεις,τους διορισμούς)με τα οικονομικά του Κράτους που εξαιτίας ακριβως αυτών των αλόγιστων σπαταλών εξαθλιώθηκαν στο ιδιο διάστημα.Φυσικά οι μετέπειτα που έπρεπε να συμμαζέψουν την κατάσταση δεν κρινονται απο το ιδιο 35% θετικα,διότι αντί να μοιράσουν μη κερδισμένο με κόπο χρήμα,προσκόμισαν "τον λογαριασμό".
Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία και η αποδιοργάνωση της εκπαίδευσης και η κακοποίηση της Γλώσσας,οι οποίες βοήθησαν στην εγλατάλειψη της Κριτικής Σκέψης και στην ανάδειξη των κομματικών πιστοποιητικών ως μονο αναγκαίο προσόν.Σαν μαθητής θυμάμαι να ακούω εκπληκτος τις πρώτες δηλώσεις των νέων Υπουργών με τα περιεργα ονόματα,και να αναρωτιέμαι αν μιλάνε την ίδια γλώσσα.Σταδιακά η "ξυλινη γλώσσα Τσοχατζόπουλου" εγινε κυρίαρχη και η γνώση της πραγματικης Ελληνικής ολο και φτωχότερη.

Unknown είπε...

@squarelogic
Συμφωνώ. Πάντως θα έλεγα ότι μέρος του 35% αυτού κινείται όχι από ιδιοτελή οικονομικά κίνητρα αλλά από αδυναμία κατανοήσεως και από έλλειψη δυνατότητος κριτικής σκέψης..