ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


11.1.08

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ..

Μετά από οικονομικό έλεγχο Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατελογίσθη σε βάρος ωρισμένων Καθηγητών το συνολικό ποσό περίπου του 1.000.000 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=

Ο οικονομικός έλεγχος και ο καταλογισμός σε βάρος του διαχειριζομένου προβλέπονται από την νομοθεσία μας για να μην παραμένουν τα δημόσια οικονομικά (άρα το δημόσιο χρήμα) έρμαιο παντός διαχειριστού τους.

Κατά των πράξεων καταλογισμού προβλέπονται ένδικα μέσα ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι Ανώτατο Δικαστήριο που απαρτίζεται από Δικαστές που διαθέτουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και το οποίο, εκ του Συντάγματος, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ελέγχει τους καταλογισμούς της Διοικήσεως. Μάλιστα εξ επαγγελματικής πείρας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αντιμετώπιση από το Δικαστήριο αυτό εκείνων που προσφεύγουν κατά πράξεων καταλογισμού είναι επιεικής. (Άκρως επιεικής ίσως θα έλεγα..).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εκείνοι εναντίον των οποίων επεβλήθη ο καταλογισμός υποστηρίζουν (πρέπει και να το αποδείξουν βεβαίως!!) ότι εχρησιμοποίησαν τα κοινοτικά κονδύλια του λ/σμού έρευνας και τεχνολογίας για αλλότριους σκοπούς.. Για την αντιμετώπιση τρεχουσών λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου όπως οι ίδιοι λένε. Και ο τελευταίος όμως δημόσιος υπόλογος γνωρίζει ότι οι επώνυμες πιστώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό από αυτόν που προορίζονται.. Είναι σαν να υποστηρίζει ο εργοδότης ότι δεν πληρώνει τους εργαζομένους και το Ι.Κ.Α. επειδή με τα χρήματα που προορίζονταν για τους μισθούς των εργαζομένων και τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές πλήρωσε πχ τους προμηθευτές του.. (Εδώ ίσως ακόμη χειρότερα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έδωσε τα κονδύλια για έρευνα θα καταλογίσει με ην σειρά της τα χρήματα αυτά σε βάρος της Ελλάδος.. ).

Εν πάση περιπτώσει και τέλος πάντων οι κύριοι Καθηγητές μπορούν να ασκήσουν τα ένδικα μέσα που δικαιούνται (και τους εύχομαι καλή τύχη!!) και να προβάλλουν με αυτά την πρωτότυπη αυτή θεωρία τους. (Η οποία πρακτικώς αντιστοιχεί στην άποψη ότι « ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ..).

Αντ’ αυτού όμως απειλούν («εκβιάζουν»;) ότι αν δεν απαλλαγούν αμέσως θα κλείσουν τα «μαγαζί τους», δηλ. το Πανεπιστήμιο Κρήτης!! Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. εδώ. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=&lngDtrID=244

Πως και ποιος όμως έχει το δικαίωμα να τους απαλλάξει, υπό καθεστώς Κράτους Δικαίου σε συνταγματικώς οργανωμένη Πολιτεία, πλην του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Τα Μ.Μ.Ε.; η Κυβέρνηση; η Αντιπολίτευση;

Είναι σαν να λέμε ότι εάν δεν σας χορηγεί διαζύγιο το Δικαστήριο θα σας το χορηγήσουν τα Μ.Μ.Ε, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση…

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις..

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαςγνωστοποιώ ότι οι "ειδήσεις" του Portal in.gr στις οποίες παραπέμπατε στις 01:10 πμ της 12 Ιανουαρίου είχαν "ανακληθεί για διόρθωση".
Μάλλον απηλλάγησαν απο τα ΜΜΕ οι κκ καθηγητές...

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου θα σας συνιστούσα παραπομπή στο site της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που υπάρχει ακόμα: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=53413024,59140640,80828704
(ώρα 01:25 πμ της 12 Ιανουαρίου).
Το άρθρο βεβαίως, οπου μπορεί κατακεραυνώνει τον Ελεγκτή με βάση την αρχή "δεν κατηγορούνται ότι τα έφαγαν"...

αθεόφοβος είπε...

Μια φορά με είχαν κατηγορήσει ότι συμπλέω με την διοίκηση γιατί έλεγα ότι είναι ανοησία να κάνουν στάση εργασίας επειδή καθυστερούσε ο πάρεδρος να εγκρίνει την χορήγηση κάποιων χρημάτων που έτσι και αλλιώς η διοίκηση τα είχε δώσει.
Είναι πολλοί που δεν καταλαβαίνουν τον ρόλο του και αυτό δικαιολογείται ίσως για τον κοσμάκη,όχι βέβαια όμως από πανεπιστημιακούς.

Unknown είπε...

@Απορών και εξιστάμενος.
Ήδη στο πόρταλ που παρέπεμπα (ιδιοκτησίας ΔΟΛ) και οι δύο ειδήσεις-σχόλια ήσαν καταφανώς επηρεασμένα υπέρ των δημοσίων υπολόγων..Λες και όταν σου λείπουν τα λεφτά από επώνυμη πίστωση έχει σημασία τι τα έκανες και που πήγαν..
Όταν διαχειρίζεσαι ξένο (ακόμη και δημόσιο!!) χρήμα δεν κάνεις του κεφαλιού σας..Αν έκαναν απλώς του κεφαλιού τους όπως λένε...

αθεόφοβος είπε...

Πάντως η ιστορία αυτή δεν είναι αντίστοιχη της ρεμούλας στο Πάντειο που τα λεφτά πηγαν μέχρι την αγορά Φεράρι!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ αθεόφοβος
Ελπίζω όχι! Τα καταλογισθέντα ποσά είναι πολύ μικρότερα κατ' αρχήν...
Όμως πως γνωρίζουμε που πήγαν;
Και αν δεν πήγαν για ελαστικά της Ferrari μπορεί να πήγαν για οργάνωση τουριστικού συνεδρίου!
Θυμάμαι πχ προ καιρού λαύρος Πρύτανης Α.Ε.Ι. κατήγγειλε βιαίως το Υπουργείο ότι δεν του δίνει χρήματα για να πληρωθούν οι λ/σμοί της Δ.Ε.Η. με κίνδυνο να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του Α.Ε.Ι.
Το Υπουργείο του απήντησε ότι του είχε δώσει τις πιστώσεις για την εξόφληση των λ/σμών της Δ.Ε.Η. τις οποίες όμως το Α.Ε.Ι. ξόδεψε για οργάνωση τουριστικού συνεδρίου.
Και ο λαύρος Πρύτανης μετεβλήθη εις νήσσαν..

Unknown είπε...

Συγγνώμη. Ήμαρτον. Και δεν το ξανακάνω!!
Βιάστηκα να χλευάσω τον τσαμπουκά των Πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης ως, δήθεν, αναποτελεσματικό..
Πίστευα, αδίκως, ότι υπάρχει κράτος δικαίου και ότι τις διαφορές μεταξύ του Κράτους και των ιδιωτών ή των ιδιωτών μεταξύ τους τις λύνουν, υπό το καθεστώς του Συντάγματος, μόνον τα Δικαστήρια.. Λάθος μου ολέθριο..Mea culpa..
Κύριοι και Κυρίες Ο τσαμπουκάς περνά....
Στην διαχείριση των πανεπιστημίων φαίνεται ότι το “μπάτε σκύλοι κι’ αλέστε κι’ αλεστικά μη δίνετε” αποτελεί την lex suprema.
‘Οπως διαβάζω στην σημερινή Καθημερινή (σελίς 8 στήλη ΣΥΝΤΟΜΑ:
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Προς εκτόνωση η κρίση
Εκτονώνεται η κρίση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος, που απειλούσε με αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου, παρουσιάζεται ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους υφυπουργούς Οικονομίας κ. Αντώνη Μπέζα, Παιδείας κ. Σπύρο Ταλιαδούρο. Το πρυτανικό συμβούλιο ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ανακληθούν οι καταλογισμοί σε 26 πανεπιστημιακούς από τους οποίους ζητείται η καταβολή 4,8 εκατ. ευρώ ύστερα από διαχειριστικούς ελέγχους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρύτανης κ. Μανώλης Πετράκης, από τους υφυπουργούς υπήρξε δέσμευση για «πάγωμα» των καταλογισμών για ένα πεντάμηνο, ενώ παράλληλα αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προηγούμενους καταλογισμούς. Εάν η απόφαση του Ε.Σ. είναι απαλλακτική, εκτιμάται ότι λόγω συνάφειας θα καταπέσουν και οι νέοι καταλογισμοί.»
Η παραπομπή είναι
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/01/2008_255254
Πλην όμως αντέγραψα ολόκληρο το δημοσίευμα για τον φόβο της «ανακλήσεως», «διορθώσεως» του κλπ όπως επεσήμανε ο μονίμως απορών και εξιστάμενος..
Τώρα από πού πήραν οι Υφυπουργοί το δικαίωμα να επέμβουν σε διαφορά για την επίλυση της οποίας έχουν ήδη επιληφθεί τα αρμόδια Δικαστήρια ώστε να παγώσουν τους καταλογισμούς;
Μα καλά!
Πράγματι δεν το γνωρίζετε;
Μα από την σημαία!
Όταν ζητούσατε κάτι στο στρατό με αναφορά στην ιεραρχία του στρατοπέδου και δεν το παίρνατε (πχ άδεια) δεν γνωρίζατε ότι το έσχατο μέτρο (ultimun refugium) ήταν η αναφορά σας στη σημαία του στρατοπέδου;

Univers είπε...

Κράτος δικαίου, ευνομούμενη Πολιτεία...

Θα μας πάρουν βέβαια, χαμπάρι οι χρηματοδότες (αν τα χρήματα προέρχονται από Ευρωπαϊκά κονδύλια) και θα μας τα ζητήσουν πίσω. Αλλά δεν πειράζει, ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός (!). Το θέμα είναι να μην υπάρχει ατομικός καταλογισμός...

Unknown είπε...

@ univers
Το σοφόν.
ΟΤΙ ΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ!

squarelogic είπε...

Ισως ομως να μην γνωριζετε οτι στο εξαιρετικα δυσκινητο ελλην.γραφειοκρατικό συστημα χρειαζεται μερικες φορές... εφευρετικη ευελιξια για να μπορουν να λειτουργούν τα πραγματα.

Μπορει πχ.να μην υπαρχουν κονδυλια για την αγορά αναλωσίμων ή υπολογιστων απαραιτητων για την συνεχεια ερευνητικων προγραμ/των και αναγκαστικά οι υπεύθυνοι να "βρισκουν" τυα χρηματα απο αλλα κονδύλια.Μπορει ας πουμε να χρειαζονται ειδικό ψυγείο για την φυλαξη ευαισθητων υλικων και αντιδραστηριων και για να μην περιμένουν 2-3 χρόνια για να βρεθει το σχετικό κονδύλι,να χρησιμοποιουν κονδύλι που ηταν για αγορά υπολογιστή.Αυτό γινεται συχνά σε τετοιους οργανισμούς και παρ'οτι σιγουρα καποιος ελεγκτης ή νομικός διαπιστωνει "παρατυπία",ειναι αναγκαία ευελιξία για να συνεχισουν να λειτουργούν τα πραγματα.Απ τη στιγμη που το δημοσιο λογιστικό ειναι συγκεντρωτικό και αργοκίνητο,αν δεν πραξουν ετσι ερευνητικά ιδρύματα και Νοσ/μεία συντομα θα παψουν να λειτουργούν...δια αστείους λογους.

Ειναι δηλ.δυσδιάκριτα τα ορια ανάμεσα στην ιδιοποιηση κονδυλιων για ιδιον οφελος(περιπτ.Παντείου) και στην αλλαγή χρηση τους προς οφελος της ευρυθμης λειτουργιας του ιδρυματος.Προκειται για τις περιπτωσεις εκεινες που καλειστε και σεις οι νομικοί να κρινετε με βαση το πνευμα του νομου κι οχι το στεγνό του γράμμα.

Επιπλέον τετοιοι καταλογισμοί δρουν αποτρεπτικα και στους νεοτερους Παν/κους που ευλογα θα δειξουν μεγαλη απροθυμια να μετεχουν σε Επιτροπές Ερευνας κλπ,καθηκοντα απαραίτητα μεν για την λειτουργια του ιδρυματος,χρονοβόρα δε ,και με τετοιους κινδύνους εκθεσης σε νομικές περιπετειες.

Unknown είπε...

@squarelogic
Αν το σύστημα είναι αργοκίνητο και αναποτελεσματικό να δώσουν μάχη για την κατάργησή του!!

Κατ΄αρχήν υπάρχει η δυνατότης μεταφοράς κονδυλίου, δυνατότης της οποίας η υλοποίηση δεν είναι δυσχερής.. Μού λείπουν δηλ. πιστώσεις για αγορά ψυγείου όπως λέτε ενώ μού περισσεύουν για αγορά υπολογιστών; Μεταφέρω με απλές εσωτερικές διαδικασίες τα σχετικά κονδύλια από τον ένα κωδικό στον άλλο.... Αλλιώς,εάν το κάνω χωρίς να ακολουθήσω την διαδικασία αυτή, πως μπορεί να αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά που λείπουν πήγαν πράγματι σε αγορά ψυγείου (όπως λέτε) και όχι σε τουριστικό ταξιδάκι ή στο κονδύλιο δημοσίων σχέσεων;
Το παρανομώ λίγο όμως είναι σαν να λέμε "ολίγον έγκυος"!!
Και πάντως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα χρήματα που λείπουν τα πήραν από Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δεν είχαν το δικαίωμα να αγγίξουν για άλλο λόγο..
Πως άλλωστε μπορούμε να ξέρουμε ότι τα χρήματα που πήραν από το κονδύλιο για αγορά υπολογιστών πήγαν για αγορά ψυγείου;

squarelogic είπε...

Δεν ειμαι σιγουρος αν είναι τοσο ευκολη η μεταφορά κονδυλίων.Πχ.εχω την πληροφορία οτι απ τον ειδικό λογαριασμό του Παν/μιου πληρώνονταν οι φύλακες.Παράτυπα μεν,αναγκαίο δε,δεδομένου οτι δεν προβλεπόταν αντιστοιχο κονδύλι απ το υπουργείο.

Αλλο παράδειγμα:γνωρίζετε οτι σημαντικό μερος του εξοπλισμού αιχμής των κρατικών Νοσ/μείων σε διάφορες ειδικότητες προέρχεται από μιζες που δεν μπήκαν σε καποιες τσεπες?
Κακιστα βέβαια υπάρχουν οι μιζες,αλλά απο τη στιγμη που τοσα χρόνια δεν εχει καταστεί δυνατό να καταπολεμηθεί το φαινόμενο,χαρη σε καποιους ανθρωπους(κινούμενους οχι παντα ανιδιοτελώς,αφού η αναβαθμιση της κλινικης τους επιφέρει διαφορα ηθικά και ισως και "πιο χειροπιαστά" οφέλη)εχουν ωφεληθει πρωτίστως οι ασθενείς,οι οποίοι λογω του δυσκοιλιου γραφειοκρατ.συστήματος δεν θα ειχαν προσβαση σε τετοιες τεχνολογίες για αρκετά χρονια ακομα εάν τα πραγματα γινονταν μονο νομοτυπα.

Univers είπε...

Είναι γεγονός ότι χάρις στις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις υλικών που αφορούν την άσκηση της Ιατρικής εξοπλίζονται μεταξύ των άλλων και ολόκληρες κλινικές. Γραφεία, υπολογιστές, ακτινολογικά μηχανήματα, μηχανήματα υπερήχων. Μέχρι και ψυγεία για να βάζουν οι εργαζόμενοι και κανένα χυμό και να μην τους ξυνίζει το γάλα για τον καφέ το καλοκαίρι...

Βέβαια, αυτά όλα προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (τα οποία είναι, βέβαια, ελλειμματικά και χρηματοδοτούνται ή θα χρηματοδοτηθούν κάποια στιγμή από τον κρατικό προϋπολογισμό). And a lot more, που λένε και οι Άγγλοι. Από τις υπερτιμολογήσεις πληρώνονται συνέδρεια γιατρών (άλλοι από τους οποίους εξασφαλίζουν επιμόρφωση που θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτήσουν από τον ατομικό τους προϋπολογισμό και άλλοι κάνουν δωρεάν διακοπές), επιστημονικά βιβλία ή περιοδικά, αλλά και το "κίνητρο" σε χρήμα για να χρησιμοποιούνται τα υλικά.

Τελικά βέβαια, το ότι μάθαμε σε έναν λάθος τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κάποια στιγμή αυτός ο τρόπος να αλλάξει. Είναι φανερό άλλωστε ότι η όλη λειτουργία του συστήματος κοστίζει πολύ περισσότερο από το εάν χωρίς υπερτιμολογήσεις το κράτος αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές επιστημονικές ανάγκες των γιατρών και τις ανάγκες σε υποδομή των κλινικών. Χωρίς όλα να εκτροχιάζονται από το "κίνητρο" σε χρήμα (που πολλές φορές επιπλέον οδηγεί σε χρήση υλικών που δεν είναι απαραίτητα ή είναι δυνητικά επιζήμια).

Απλώς, καθώς ένα σύστημα βρήκε τις ισορροπίες του (με πολλή παθολογία, αναμφίβολα), η οποιαδήποτε αλλαγή είναι δυσχερής.