ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


26.10.10

ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ.


Στην σημερινή Καθημερινή δημοσιεύεται στην στήλη ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ επιστολή του Δρος κ. Ι. Σουκιουρόγλου, Συμβούλου Επιχειρηματικών Επενδύσεων. (Τον κ. Ι. Σουκιουρόγλου δεν γνωρίζω).
Με την επιστολή αυτή (την οποία συνιστώ να διαβάσετε ολόκληρη) αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η πολυδιαφημισθείσα από το ΠΑΣΟΚ και ματαιωθείσα τελικώς εντός ελαχίστων ημερών από της εξαγγελίας της, επένδυση στον Αστακό δεν μπορούσε να γίνει επειδή το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας προς Ιταλία έχει δυνατότητα μεταφοράς μόνον 500 MW ενώ προς μεταφοράν θα υπήρχαν 2.000 MW.
Και επειδή η μέση τιμή της οριακής τιμής του συστήματος 2009 στην Ελλάδα ήταν 47,40Mwh € και το 2010 είναι 52,25€. Στην Ιταλία η τιμή αντιστοίχως για το 2009 ήταν 63,72€.
Το κόστος όμως παραγωγής με χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου θα ήταν προφανώς μεγαλύτερο, άρα μη ανταγωνιστικό!
Διερωτώμαι όμως για την ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, την ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και την ΑΝΟΗΣΙΑ των αρμοδίων της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πριν ή εξαγγείλουν (μαζύ με τους παπαγάλους τους των ΜΜΕ) urbi et orbi την επένδυση του Αστακού δεν ερώτησαν κάποιον υπεύθυνο να τους ανοίξει τα μάτια για το εφικτό.
Με αποτέλεσμα να γίνουμε παγκοσμίως για μία άλλη φορά ρεζίλι των σκυλιών!!

9 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Δεν κατάλαβα που υπάρχει η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ,η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και η ΑΝΟΗΣΙΑ από ελληνικής πλευράς σε αυτή την υπόθεση.
Έγινε μια συμφωνία με ένα όμιλο εταιρειών η οποία θα ήταν μια σοβαρή επένδυση στην χώρα σε μια εποχή που αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας.
Θα έπρεπε να μείνει κρυφή και να μην ανακοινωθεί και διαφημιστεί;
Αν δεν θα έβγαινε οικονομικά εμείς θα έπρεπε να το μελετήσουμε;
Δηλαδή έπρεπε να τους πούμε,παιδιά που προκειται να βάλετε τα λεφτά σας θα τα χάσετε, μην επενδύσετε! :)))
Μάλλον λοιπόν αυτοί εκτίθενται διεθνώς για την ασυνέπεια τους ή για ατελείς μελέτες για το που διατίθενται να βάλουν τα λεφτά τους οπότε αυτοί μπορούν να χαρακτηριστουν για ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και ΑΝΟΗΣΙΑ.

squarelogic είπε...

Δηλ.ρε Αθεόφοβε,το ελλην.δοβλέτι κοιτούσε για κορόιδα ή για μεγαλοεπενδυτές?
Απλά,οι ανίκανοι,που ούτε καν διάβασαν τι υπέγραφαν στο Μνημόνιο(γι'αυτό κι έπεσαν απ τα σύννεφα όταν τέθηκε το θέμα της π΄΄ωλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ),βιάζονταν να προαναγγείλουν κάτι θεαματικό και δεν ενδοαφέρθηκαν να τρέξουν λίγο τα νούθμερα να δουν αν είναι και βιώσιμο.
Υποθέτω οτι οι επενδυτές θα πιέζουν για μεγάλη αύξηση στην τιμή της kwh...

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Όλη η βλακεία υπήρξε δυστυχώς των δικών μας.
Πρώτον. Ένα απλό –και μη νομικώς δεσμευτικό- letter of itend το εξήγγείλαν παγκοσμίως ως δεσμευτική συμφωνία με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση της Χώρας διεθνώς μετά την αναμενομένη κατάληξή του.
Δεύτερον. Οι Καταρινοί είναι πολύ σοβαροί επενδυτές. Αγόρασαν στο Λονδίνο το Χάροντς και δεκάδες πανάκριβα κτίρια στο Λονδίνο πλην άλλων πολλών και σοβαρών επενδύσεων που έκαναν και κάνουν.
Οι δικοί μας, άνθρωποι που δεν έχουν κάνει στην ζωή τους κουμάντο ούτε και σε περίπτερο, ως περιφερόμενοι πλασιέ τους έδειξαν στο Κατάρ, όπου πήγαν (αρμόδιοι και αναρμόδιοι και συγγενείς) και μετά στην Ν. Υόρκη κάποιο album με προτεινόμενες επενδύσεις στην Χώρα μας, μεταξύ των οποίων και του Αστακού. Οι Καταρινοί είδαν τον Αστακό μόνον στον χάρτη. Και δεν χρειάστηκαν πολύ καιρό να αντιληφθούν τις βλακείες που οι δικοί μας τους πρότειναν..

αθεόφοβος είπε...

squarelogic-
Αν είχες κάνει το κόπο να διαβάσεις το μνημόνιο θα έβλεπες ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν γράφει για πώληση του 40% της ΔΕΗ !

Βαρδάκας-
Διαβάζω στην Καθημερινή της 19-10-10 πως:
..η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.
Σημειώνεται ότι η επένδυση ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα τις ίδιες πηγές, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να διευκολύνει την επένδυση.
Όπότε ποιός γελοιοποιήθηκε εμείς ή αυτοί;
Αν δεν έλεγαν τίποτα,οι ίδιοι που τους κατηγορούν τώρα δεν θα τους κατηγορούσαν για μυστικές συμφωνίες;
Στην συνέχεια:
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει, κατά κανένα τρόπο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, η οποία είναι, ούτως ή άλλως διακρατική.
Όπότε αν είχαν κάνει προηγουμένως κουμάντο σε περίπτερο τι άλλο περισσότερο θα μπορούσαν να έχουν κάνει; :))

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Μα δεν υπάρχει συμφωνία με το Καταρ.
Μόνον ένα letter of intend.
Και πως θα μεταφερόταν στην Ιταλία η η παραγομένη ενέργεια όταν το σύστημα που εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες έχει την δυνατότητα μεταφοράς 500 MW ενώ προς μεταφοράν θα υπήρχαν και επί πλέον 2.000 MW;

αθεόφοβος είπε...

Εγώ δεν σχολιάζω αν μπορούσε να γίνει ή όχι η επένδυση,σχολιάζω,για να είμαι και σύμφωνος με τον τίτλο του μπλογκ,ότι δεν βλέπω που είναι η
ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ,
ΑΝΟΗΣΙΑ από μέρους της Ελλάδας.
Αν έρθει κάποιος αύριο και μου πεί -θα σου κτίσω ένα σπίτι φτάνει να έχεις το οικόπεδο- και μετά δεν το κάνει,τότε ποιός θα κατηγορηθεί για ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και ΑΝΟΗΣΙΑ εγώ ή αυτός;

Unknown είπε...

Η Ελληνική επιπολαιότητα και η ανοησία αποδεικνύεται εκ του ότι προτείναν στο Κατάρ μια επενδυση η οποία δεν μπορούσε να γίνει. Ήταν ασύμφορη.
Η αμετροέπεια αποδεικνύεται από την διαφήμιση που έκαναν στο εσωτερικό αλλά και παγκοσμίως με αφορμή μία μη δεσμευτική συμφωνία προθέσεων που ήταν βέβαιο ότι (ως προς το σκέλος του Αστακού τουλάχιστον) δεν μπορούσε να προχωρήσει.
Έδωσαν έτσι στις λεγόμενες "αγορές" δείγμα της ελαφρότητος και του ερασιτεχνισμού τους.

αθεόφοβος είπε...

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι πήγαμε εμείς και τους προτείναμε να κάνουν πρώτα κονσόρτσιουμ κατασκευαστικών εταιρειών και στην συνέχεια τι να κάνουν το καύσιμο που τους περίσευε και μετά που να διαθέσουν το ρεύμα που θα είχε σαν παραγωγή το εργοστάσιο!

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Μα ποιος πήγε στο Κατάρ; Δεν ήταν Υπουργοί της Κυβερνήσεως συνοδεύοντες τον Ν. Παπανδρέου;
Μάλιστα κάπου πήρε το μάτι μου ότι τους Καταρινούς προσέγγισε πρώτος ο γνωστός παλαιός φίλος της οικογενείας Παπανδρέου κ. Χάλαγκ, πιστωτής για την βίλλα της Εκάλης του Α. Παπανδρέου.
Υ.Γ.
Ταλαιπωρώ αυτούς που θέλουν να σχολιάσουν με απαίτηση προέγκριση επειδή είχα μια χυδαία επίθεση από κάποιον ανώνυμο θαυμαστή της κ. Δραγώνα στη σχετική ανάρτηση.
Ζητώ συγγνώμην.