ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


20.3.12

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ



Χθες πήρα την πρώτη ηλεκτρονική συνταγή μου.
Ο γιατρός  έγραψε κάτι στον υπολογιστή του ύστερα από προσωπικά μου  στοιχεία που μου εζήτησε και του έδωσα (ΑΜΚΑ κλπ) και τύπωσε την συνταγή την οποία εν συνεχεία μού έδωσε . Στο συνταγολόγιο  μου δεν καταχωρίστηκε σημείωση. Εγώ έδωσα την συνταγή στον φαρμακοποιό, πλήρωσα την συμμετοχή μου  και πήρα τα φάρμακα χωρίς να δείξω δελτίο ταυτότητος.
Η απορία μου είναι –και το σχετικό ρώτημα προς επαΐοντες- πως εγώ θα γνωρίζω ότι στο μέλλον δεν θα εκδίδονται από τον ίδιο γιατρό (ή/και άλλο γιατρό που θα έχει πρόσβαση στο σύστημα), εν αγνοία μου και άλλες συνταγές επ΄ ονόματί  μου οι οποίες θα δίδονται τρίτους τις οποίες θα καλείται να εξοφλεί το Ταμείο μου;
Επειδή δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ποσότητα της εγκεφαλικής ουσίας αυτών που το καθιέρωσαν το σύστημα  και οι οποίοι καθημερινώς το  αλλάζουν (ή/και στις συνάψεις του εγκεφάλου τους) παρακαλώ να μου λυθεί η απορία από όποιον, τυχόν,  γνωρίζει..
(Ελπίζω να μην δίνω ιδέες σε «πονηρούς»..).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2.4.2012 ΩΡΑ 23.22

Η σημερινή παταγώδης αποτυχία του πρωτοεφαρμοζομένου συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως με αναγραφή από τον γιατρό της δραστικής ουσίας και με εκτέλεση από του φαρμακοποιό του φθηνοτέρο σκευάσματος από τα γενόσημα είχε ως  αποτέλεσμα την αυθημερόν αναστολή της εφαρμογής του. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα για μια ακόμη φορά η προχειρότητα και ανευθυνότητα των υπευθύνων.

                                       

12 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Έχοντας την συνολική συνταγογράφηση στο σύστημα εύκολα μπορείς να βρεις και να πιάσεις τους απατεώνες που θα ξεφεύγει η συνταγογράφηση τους από τον μέσο όρο ώστε να τους ελέγξεις.
Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα μπορούν να χρεώνουν στον ίδιο ασθενή είτε φάρμακα πέραν της συνήθους δοσολογίας είτε για ποικίλες και διαφόρους νόσους.

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Επομένως ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να έχει γνώση τι του χρεώνεται, η δε Υπηρεσία θα μπορεί,(λέμε τώρα!!) στις εξωφρενικές περιπτώσεις να ξυπνάει και να ψάχνει...
Επομένως εάν η κλοπή γίνεται με μέτρο και με μιαλό -και όχι τρέλες-ουδείς μπορεί να το αντιληφθεί..
Άλλωστε γιατί ένας καρδιοπαθής δεν θα χρειάζεται και αντιβιοτικά για κάποια λοίμωξη ή ακόμη και φάρμακα κατά του καρκίνου;

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Συνεχίζω και με τις εξής παρατηρήσεις στο σχόλιο σου.
Στο προϋπάρχον σύστημα (με γραπτά συνταγολόγια κλπ) ο Υπουργός καταγγέλλει μεγάλη «σπατάλη» και υπερβολική δαπάνη στα φάρμακα. Πιθανόν να είναι έτσι και έτσι προφανώς θα είναι. Παρατηρώ όμως ότι η κλοπή πριν μπορούσε να γίνει μόνον στα λίγα συνταγολόγια που οι ασφαλισμένοι άφηναν στα φαρμακεία και τα οποία ωρισμένα κυκλώματα (γιατρών, φαρμακοποιών κλπ) αν και υπερφόρτωναν με ακριβά φάρμακα οι ασφαλισμένοι δεν ήλεγχαν τι τους είχαν χρεώσει.
Τι θα γίνει τώρα που όλα τα ηλεκτρονικά συνταγολόγια θα είναι ευκόλως προσιτά στο πονηρό κύκλωμα χωρίς να είναι προσιτά και στους ασφαλισμένους;
Πιστεύω ότι το νέο σύστημα έχει τρύπα ή κατά λάθος ή εξ επίτηδες..
Η σύγκριση με το μέσο όρο δαπάνης δεν θα είναι αποτελεσματική.
Πρώτον διότι στην διαμόρφωση του μέσου όρου λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι παράνομες μεγάλες συνταγογραφήσεις οι οποίες τον ανεβάζουν πλασματικά.
Και δεύτερον επειδή, αντί το κύκλωμα να φορτώνει τα λίγα διαθέσιμα στα φαρμακεία και αλλού συνταγολόγια με υπερβολικές δαπάνες (όπως γινόταν πριν), τώρα θα μπορεί να φορτώνει όλα τα συνταγολόγια (ζωντανών και πεθαμένων) με λίγες μεν δαπάνες στο καθένα με αποτέλεσμα όμως πολύ δυσμενέστερο για το σύνολο της δαπάνης.
Χωρίς να είμαι επαΐων πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος μερικού κλεισίματος της τρύπας. Πχ η ηλεκτρονική συνταγή να φέρει α.α., να χορηγείται στον ασφαλισμένο αντίγραφο το οποίο να επικολλάται σε ειδικό συνταγολόγιο που θα κατέχει ο ασφαλισμένος. Έτσι αυτός θα μπορεί να ελέγχει το, τυχόν , πάρτυ…
Ή στην ηλεκτρονική συνταγή, πλην του α.α. της, να εκτυπώνονται σε περίληψη (με ημερομηνία και όνομα γιατρού και φάρμακα) και οι εκάστοτε δύο-τρεις προηγούμενες συνταγές ώστε να μπορεί να ελέγχει ο ασφαλισμένος εάν έγινε στο συνταγολόγιο του "πάρτυ» χωρίς να είναι καλεσμένος…

Ανώνυμος είπε...

Μην το πολυψάχνετε!
Το παλαιό πάρτυ θα μεταβληθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε πάρτυ με ούζα!

αθεόφοβος είπε...

Σωστές είναι οι παραπάνω προτάσεις που διασφαλίζουν την συνταγογράφηση από τις απάτες.
Πάντως ακόμα και αν γίνουν κάποιες λαθροχειρίες με το σύστημα αυτό έχεις άμεση εικόνα τι έχει γράψει κάθε γιατρός ,τι έχει πάρει κάθε ασθενής και από ποιό φαρμακείο.
Ήδη πάντως έχουν σφίξει οι κώλοι όσων πριν είχαν σαν βασική τους ενασχόληση την κατευθυνόμενη συνταγογραφία οι οποίοι προηγουμένως ουσιαστικά ήταν ανεξέλεγκτοι .

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Δεν είμαι εναντίον της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως. Απορώ όμως και αγανακτώ με το μικρό IQ (η συμβαίνει κάτι άλλο;) αυτών που την καθιέρωσαν χωρίς να λάβουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας..
Αυτή την στιγμή πχ μού έρχεται στο νου κάτι άλλο.
Ανά τετράμηνο πχ ή εξάμηνο να στέλνει το σύστημα ταχυδρομικώς (όπως οι τράπεζες ή τα ταμεία συντάξεων) στην διεύθυνση του ασφαλισμένου συγκεντρωτική αναφορά των συνταγών και των γιατρών που τις εξέδωσαν ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει εικόνα τι του γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

ΚΤ
Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι οι "τρύπες" αυτές δεν ήσαν γνωστές στους εφευρέτες του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης..

Unknown είπε...

KT
Δεν πιστεύω ότι η πολιτική τουλάχιστον ηγεσία εγνώριζε τις τρύπες αυτές και επίτηδες τις άφησε αδιόρθωτες.Νομίζω ότι η επιπολαιότης, η ταχύτητα και ο δημοσιοσχετισμός της δεν της επέτρεψαν να τις αντιληφθεί..

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΕΣΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ (Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ) ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΧΩΡΙς ΡΗΤΡΕΣ ΑΣΑΦΛΕΆΙς ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ..

Ανώνυμος είπε...

Η γραμμή των συντακτών του συστήματος είνι βλέποντας και κάνοντας!
Στις εκλογές θα κάνουμε το μπούγιο μας!!
Για την συνέχεια ας τα βρουν οι επόμενοι.....

Unknown είπε...

Ανώνυμε Φαρμακοποιέ
"Συ είπας"!
Και η ιδική μου λογική με κάνει άλλωστε να πιστεύω ότι η υπερσυνταγράφηση γίνεται κυρίως σε βιβλιάρια πεθαμένων ή παρατημένα σε Φαρμακεία ή ιατρεία.
Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να υπάρξει σύστημα να γνωρίζει ο ασφαλισμένος τι συνταγές εκδίδονται επ' ονόματί του και να υφίσταται και ο ίδιος σοβαρές κυρώσεις εαν εν γνώσει του ή/και με βαρειά αμέλειά του το ανέχεται χωρίς να το καταγγέλλει..

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Ελπίζω να έχεις άδικο αν και φοβάμαι ότι έχεις δίκαιο!!