ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


11.2.10

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών της 9.2.2010.

http://www.mnec.gr/el/
«.Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Έχουμε στην Ελλάδα πολλές περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Όλες αυτές, εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις…..
Περιουσιολόγιο. Το Υπουργείο Οικονομικών, εντός έξι μηνών, συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Σε αυτό, περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου….
Εισάγουμε την ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό. Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή, που εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μεταφερθούν σε προσθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να δηλωθούν, αλλά να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν από το πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών, οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία, προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων σε τράπεζες της αλλοδαπής………………………………………………………………….».

Ας θυμηθούμε ότι αρχικά η νέα Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι τραπεζιτικές καταθέσεις των φορολογουμένων θα αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος . Και αφέθη να νοηθεί ότι θα επιβληθεί και σε αυτές φόρος κεφαλαίου αντίστοιχος με τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Η εξαγγελία δημιούργησε ανησυχία και κύμα συνεχούς φυγής σοβαρού ύψους τραπεζιτικών καταθέσεων σε Τράπεζες του Εξωτερικού. Με συνέπεια την συνεχή μείωση της ρευστότητος των Ελληνικών Τραπεζών, και επομένως της αγοράς, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων (ο νόμος πάντοτε προσφοράς και ζητήσεως), την αύξηση του κόστους του δανεισμού και του Δημοσίου και την, λόγω οικονομικής υφέσεως, μείωση και των φορολογικών του εσόδων.
Η φυγή των τραπεζιτικών καταθέσεων των μεγάλων λ/σμών δεν οφείλεται κυρίως στην φορολόγηση των καταθέσεων αλλά στον φόβο των μεγαλοκαταθετών ότι θα γίνει γνωστό στον υπόκοσμο το ύψος των καταθέσεών τους και ότι έτσι θα πολλαπλασιασθεί ο κίνδυνος απαγωγών τους για απόσπαση λύτρων!!
Λέγεται –και φαίνεται ότι είναι πραγματικότης- ότι σήμερα με 40 περίπου € μπορείς να αποκτήσεις αντίγραφο του Ε9 οιουδήποτε φορολογουμένου. Η διαπραγματευτική ισχύς επομένως των θυμάτων των απαγωγών με τους απαγωγείς τους θα μειωθεί σημαντικά. Δεν θα μπορούν οι οικείοι του θύματος να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μεν περιουσία αλλά όχι και ικανά μετρητά για καταβολή των λύτρων και ότι χρειάζεται χρόνος να συγκεντρωθούν. Θα τους απαντούν «πάρτε τα από τον τάδε λ/σμό που έχει στην δείνα Τράπεζα και το υπόλοιπο του οποίου είναι ….€!).
Βεβαίως η γνώση του περιουσιολογίου θα επιτρέπει στον απαγωγέα, που δεν θα γνωρίζει πλέον τις καταθέσεις, να λέει στους οικείους του θύματος, πούλα τις τάδε και τις δείνα μετοχές.. Εν πάση όμως περιπτώσει το κακό μειώθηκε..
Και έρχομαι στην ΄φούσκα της απειλής της διώξεως αυτών που διαθέτουν λ/σμούς σε Τράπεζες του Εξωτερικού.
Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε. παρατηρώ τα εξής:
Πρόκειται περί ουρανομήκους ανοησίας. Οι 3 βασικοί πυλώνες του πρωτογενούς δικαίου των συνθηκών της ιδρύσεως της ΕΟΚ είναι η ελευθερία κυκλοφορίας (μεταξύ των κρατών μελών) Α. Εμπορευμάτων. β. Κεφαλαίου και γ. Εργαζομένων.
Πως θα καταργήσει μονομερώς ο κ. Παπακωνσταντίνου το πρωτογενές δίκαιο των συνθηκών;
Θυμάμαι και την εξής ιστορία:
Μετά τις εκλογές του 1981 που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ πελάτης μου, φίλος μου και συγγενής μου (αμιγών Πασοσκικών φρονημάτων) που διατηρούσε μεγάλο συσκευαστήριο εσπεριδοειδών (και λόγω των επωφελών αμοιβαίως σχέσεών του με την οικογένεια Τσαουσέσκου είχε το αποκλειστικό μονοπώλιο προμηθείας εσπεριδοειδών στην Ρουμανία) ζήτησε την γνώμη μου επί του εξής θέματος.
Την χρονιά εκείνη λόγω υπερπαραγωγής τα εσπεριδοειδή είχαν στην Ελλάδα πολύ χαμηλές τιμές. Και η Ελληνική Κυβέρνηση επιέζετο να βρει αγορές για να τα διαθέσει. Υπουργός Εμπορίου ήταν κάποιος Καθηγητής στην Μ.Ε. (Από τα θρανία στα Υπουργεία!!) Ο πελάτης μου λοιπόν συνεφώνησε κατ΄ αρχήν με την Ρουμανία να διπλασιάσει εκείνη την χρονιά τις εισαγωγές εσπεριδοειδών. Όρος από πλευράς Ρουμανίας ήταν η πληρωμή –που ούτως ή άλλως θα γινόταν με ανταλλαγή Ρουμανικών προϊόντων- να μην γίνει με ξυλεία, όπως μέχρι τότε γινόταν, αλλά με διάφορα είδη σιδηρικών όπως καρφιά, κουβάδες κλπ. Πλην όμως τα εμπορεύματα αυτά, εν όψει του τότε ισχύοντος εξωτερικού δασμολογίου της ΕΟΚ και της αθλίας ποιότητός τους, θα έφθαναν στην αγορά σε τιμές που (εν όψει και της ποιότητός τους) θα καθιστούσε αδύνατη την διάθεσή τους. Ο Έλληνας Υπουργός Εμπορίου ζήτησε παρά ταύτα από τον πελάτη μου να προχωρήσει στην συναλλαγή και τού εδήλωσε ότι αυτός θα έδινε εντολή να μηδενισθεί ο δασμός. Ο πελάτης μου εζήτησε και την γνώμη μου. Και του απήντησα βεβαίως ότι το Εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΟΚ δεν μπορούσε να το αγγίξει ο Έλληνας Υπουργός Εμπορίου. Μετέφερε την άποψή μου στον Καθηγητή Μ.Ε. Υπουργό και έλαβε την απάντηση ότι αφού υπάρχει η πολιτική βούληση (του) όλα θα γίνουν όπως αυτός τα θέλει και τα μπορεί. Ο πελάτης μου (που ήταν ως επιχειρηματίας και πλεονέκτης) πείσθηκε από την πολιτική βούληση του Υπουργού. Και αφού έλαβε μεγάλα δάνεια κινήσεως με εντολή του Υπουργού από Κρατική τράπεζα προχώρησε στη συναλλαγή. Δεν μπόρεσε καν να ξεφορτώσει το εμπόρευμα!! (Δεν τού το επέτρεπε το Τελωνείο χωρίς να πληρώσει τους δασμούς). Το εμπόρευμα έμενε στα βαγόνια του τραίνου και ο ΟΣΕ τον χρέωνε με τεράστιες σταλίες. Τέλος ο ΟΣΕ έβγαλε σε πλειστηριασμό το εμπόρευμα και πληρώθηκαν από το εκπλειστηρίασμα μόνον οι σταλίες. Το δάνειο είχε κηρυχθεί ληξιπρόθεσμο και τον επεβάρυναν από την κρατική τράπεζα με τους τεράστιους τότε τόκους υπερημερίας. Τέλος όταν έπεσε το ΠΑΣΟΚ η νέα Διοίκηση της Κρατικής Τράπεζας του έβγαλε σε πλειστηριασμό ότι είχε και δεν είχε (επί πλέον του συσκευαστηρίου) επειδή ο δυστυχής είχε δώσει και προσωπικές εγγυήσεις χωρίς και πάλι να εξοφληθεί το χρέος. Και έτσι πέθανε προ ετών πένης και ανέστιος..
Σε κάθε πάντως περίπτωση για να πληροφορηθεί το Υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη κατάθεσης Έλληνα σε Τράπεζα της Ε.Ε. πρέπει προηγουμένως να έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλης αντιστοίχου βαρύτητος (ναρκωτικά κλπ)ν και να ζητήσει η Ελλάδα την δικαστική συνδρομή αφού αποδείξει στις ξένες δικαστικές Αρχές ότι η κατάθεση είναι το προϊόν των κακουργηματικών πράξεων. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα!!!
Όσον αφορά χώρες -φορολογικούς παραδείσους εκτός Ε.Ε..
Στις χώρες αυτές μπορεί ίσως να επιβληθεί ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου;

20 σχόλια:

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Πρόκειται για ερασιτεχνικούς εκβιασμούς που δεν πρόκειται να φοβίσουν αυτούς που ξέρουν. Μάλλον τα μέτρα αυτά ανακοινώνονται για εσωτερική κατανάλωση, για να πει το πόπολο "να, επιτέλους θα πιάσουν το χοντρό το χρήμα".

Ενώ η σιγουράντζα των εισπράξεων θα είναι και πάλι η ληστεία σε βάρος των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες ("οι έχοντες και κατέχοντες")...

squarelogic είπε...

Πολύ σημαντικός ο κίνδυνος που λες από την ιδιοποίηση οικονομ.στοιχείων απ τον υπόκοσμο.
Εδώ συχνά δεν θέλει ο ενας σύζυγος να ξέρει τι ακριβώς έχει ο αλλος,και θα τα δώσεις χύμα στο...ελλην.δημόσιο?
Στην Ελβετία και άλλες χώρες που βλέπουν τις Τράπεζες σαν σοβαρή βιομηχανία υπηρεσιών,ενέχει βαρύτατες ποινικές ευθύνες όποιος διαρρεύσει απόρρητα προσωπ.στοιχεία.

Πιστεύω οτι οταν ζητάς μια συστράτευση και αλλαγή νοοτροπίας επικαλούμενος εντελώς οριακές καταστάσεις και έκτακτες ανάγκες οφείλεις να είσαι πρώτα εσύ,κύριε "Κράτος" ειλικρινής και ευθύς.
Βάλε τεκμήρια διαβίωσης,κάνε εξονυχιστ.ελέγχους σε όσυς διαμένουν σε πολυτελή ακίνητα γραμμένα σε οφσόρ ή οδηγούν Καγιέν γραμμένη σε τέτοια εταιρεία,κάνε εξακρίβωση στοιχείων των θαμώνων των μπουζουκομάγαζων και στη συνέχεια ξεψάχνισε τις δηλώσεις τους(χωρίς φυσικά να το ανακοινώσεις)...Βάλε εν ανάγκη ελαφρώς υψηλότερους συντελεστές εξαρχής,αλλά μην μας κοροιδεύεις ζητώντας το 30% των εισοδηματων σε αποδείξεις,τιμωρώντας ουσιαστικά όσους είναι συνετοί και αποταμιευτές...
Όσο για τις πληροφορίες περί εξωτερικού,χρησιμότατες...και όπως νόμιζα..Σιγά,μην επαναφέρουν τα κεφάλαια όσοι τα έδιωξαν από εύλογο φόβο πριν 1-2 μήνες και να του πληρώσουν και 5 %.Μόνο όσους τα βγάζουν από εγκληματικές δραστηριότητες συμφέρει αυτό...
Για όποιον είναι προιόν σκληρής εργασίας και αποταμίευσης δε νομίζω να ρισκάρει με τους ερασιτέχνες δικτάτορες μας...

Unknown είπε...

Univers
Πιστεύω ότι δυστυχώς προσπαθώντας να αρμέξουν περισσότερα στο τέλος θα σκοτώσουν την αγελάδα. Και έτσι δεν θα έχουν καθόλου γάλα!
Το στέρεμα της αγοράς θα επιφέρει μείωση της οικονομικής δραστηριότητος.
Επομένως μείωση κερδών και εισοδημάτων.
Επομένως λιγότερους φόρους!
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος..

Unknown είπε...

Sqouarelogic
Απάντηση (ευτράπελη) στο σχόλιό σας για την αξία της μη πληροφόρησης μεταξύ συζύγων.
Λίγο προ του γάμου μου θείος μου(πολύ μάγκας και πολύ γυναικάς) μού είπε το εξής σοφό.
"Ανηψιέ Η γυναίκα σου δύο πράγματα δεν πρέπει να μάθει. Πόσα χρήματα βγάζεις και πόσες φορές μπορείς".
Δυστυχώς το έμαθα πολύ αργά.
Αν και φροντίζω να το λέω πάντως στα δικά μου ανήψια εγκαίρως δεν πρόλαβα σε κανέναν το κακό!!

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Όσον αφορά πάντως τους δημοσίους υπαλλήλους, ισχύει νομίζω ό,τι είπε ο Μάνος: Είναι προτιμότερο να μειώσεις τον αριθμό τους και να τους βάλεις να δουλέψουν (όσους δεν δουλεύουν) και όχι να τους γδέρνεις όλους ανεξαρτήτως. Διότι τελικά όσοι έχουν πρόσβαση στο μαύρο χρήμα θα επιχειρήσουν να βγάλουν από κει τη χασούρα και όσοι όχι, θα το ρίξουν ενσυνείδητα στη λευκή απεργία. Με ληστεύεις θρασύτατα, ε, γίνομαι και γω αργόσχολος...

(μιλάμε βέβαια γι' αυτούς που δεν είναι εκ θέσεως ή πεποιθήσεως αργόσχολοι)

Unknown είπε...

Δυστυχώς η επανίδρυση του Κράτους απαιτεί πολλές δεκαετίες σταθερή και συνεχή προσπάθεια όλων των διαδοχικών Κυβερνήσεων.

Univers είπε...

Ευτυχώς που την ξεκίνησε ο Καραμανλής, με τις παχιές κουβέντες στου Μπαϊρακτάρη...

Unknown είπε...

Univers
Απλώς την ξεκίνησεμε τα λόγωια !
Η Παγώνα με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια!!

squarelogic είπε...

Μιλάμε για έκτακτη ανάγκη και χρεωκοπία και ζητάμε απ το σύνολο να πληρώσει?

Πριν απ'όλα έπρεπε ο Πρωθυπουργός και οι Βουλευτές να ψηφίσουν,για συμβολικούς λόγους,τις ίδιες ποσοστιαίες περικοπές στους δικούς τους μισθούς(και φυσικά των περιούσιων υπαλλήλων της Βουλής και των δικαστικών).
Ταυτόχρονα,και πάλι για συμβολικούς λόγους,έπρεπε ήδη να έχουν παραπεμφθεί για εσχάτη προδοσία οι κ.κ.Αλογοσκούφης,Παπαθανασίου,Βουλγαράκης,Λιάπης,Δούκας,Παπαντωνίου,Τσοχατζό,"Θείο Βρέφος",Δρυς,Μαντέλης κλπ ως ενεχόμενοι σε υποθέσεις που ζημίωσαν βαρύτατα το Ελλην.Δημόσιο,και οι κ.κ Καραμανλής και Σημίτης ως έχοντες την ευθύνη των πράξεων και παραλείψεων των στελεχών τους.
Έτσι δίνεται το μήνυμα οτι αλλάζουμε σελίδα!

squarelogic είπε...

στην σειρά των ονοματων μου έφαγε ο Γούγλης και τους Παπαντωνίου,Τσοχατζό,Χριστοδουλάκη...

Unknown είπε...

squarelogic
Κατά την γνώμη μου το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν είναι οι μεγάλες αποδοχές κατηγορίας στον Δημόσιο Τομέα (και αυτό είναι βεβαίως), αλλά, κυρίως, ο τεράστιος αριθμός των άχρηστων απασχολουμένων.

Unknown είπε...

Μαζύ βεβαίως με την απίστευτη διαφθορά!

squarelogic είπε...

Χρίστο συμφωνούμε απόλυτα αλλά εγώ δεν έθιξα αυτό.Περιμένω τη γνώμη σου περί της εσάτης προδοσίας.
Και μόλις είδα οτι δεν είμαι ο μόνος που έχω αυτή την άποψη.
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1557231

Unknown είπε...

SQUARELOGIC
Η εσχάτη προδοσία προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 134 του Π.Κ. Η υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος αυτού είναι εντελώς διαφορετική.
Το άρθρο 134 ορίζει για την εσχάτη προδοσία τα εξής:
1. Τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης: Α) όποιος αποπειράται να αποστερήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί την προεδρική εξουσία από την εξουσία που έχουν κατά το Σύνταγμα, Β) όποιος αποπειράται με σωματική βία ή με απειλές σωματικής βίας:
α) να παρεμποδίσει κάποιoν απ' αυτούς από την άσκηση της συνταγματικής εξουσίας του ή να τον εξαναγκάσει να επιχειρήσει πράξη που απορρέει από αυτή την εξουσία και β) να μεταβάλλει το πολίτευμα του Κράτους.
2. Με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τιμωρείται όποιος, εκτός από την περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου: α) επιχειρεί με βία ή απειλή βίας ή με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού, β) επιχειρεί με τα μέσα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και με τρόπο πρόσφορο να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, να αποστερήσει ή να παρακωλύσει τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή,
γ) ασκεί ή άσκησε την εξουσία που ο ίδιος ή άλλος κατέβαλε με τους τρόπους και με τα μέσα που προβλέπει το άρθρο αυτό.
3. Οποιος αποπειράται να θανατώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκείνον που ασκεί την προεδρική εξουσία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Λωτοφάγος είπε...

Συνεπώς, επί εσχάτη προδοσία αποκλείεται να δικαστούν. Πρέπει να βρούμε άλλες κατηγορίες.
Ως εχθροί του λαού, ίσως; Μπορούμε, μάλιστα, να προσθέσουμε και τον Σουφλιά στον εσμό αυτόν.
Η άγρια φορολογία των ήδη φορολογηθέντων θα επιφέρει βαθιά ύφεση: ασύλληπτη ανεργία, πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και, όπως επισημάνατε, μείωση εσόδων του Δημοσίου. Το είπε, αλλωστε κι ο Στίγκλιτς.

Unknown είπε...

ΛΩΤΟΦΑΓΕ
Η Ευρωπαϊκή ποινική νομοθεσία δεν γνωρίζει τέτια αδικήματα. (Εχθροί του Λαού κλπ). Ευτυχώς επειδή ο νομικός Ευρωπαϊκός πολιτισμός (ήδη από τον 19ο αιώνα) έχει προχωρήσει. Αυτά τα αδικήματα προβλέπονταν στην Ποινική νομοθεσία μόνον των Μαρξιστικών Κρατών και του Χίτλερ.
Άλλωστε με το Ελληνικό Σύνταγμα και τον νόμο περί (μη) ευθύνης Υπουργών έχουν υποπέσει σε παραγραφή όλα τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει Υπουργοί, πλην της τελευταίας Βουλευτικής Περιόδου που άρχισε με τις εκλογές του 2008.

Λωτοφάγος είπε...

Τα ξέρω όλα αυτά. Αστειευόμουν.
Είναι πολύ βολικό, όμως, να νομοθετείς την απαλλαγή σου από κάθε ευθύνη μετά τις δεύτερες εκλογές! Διερωτώμαι αν έχουν τέτοια ευρεσιτεχνία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Σε πολλές χώρες υπάρχει κάποιο διαφορετικό καθεστώς ποινικής μεταχειρίσεως των Υπουργών. Και δικαίως επειδή η Κυβέρνηση αναγκάζεται να παίρνει ενίοτε και πολιτικές αποφάσεις στα όρια ή και πέραν τούτων της νομιμότητος...
Τέτοια πατέντα όμως σαν την Ελληνική είναι απίστευτη!!