ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

11.2.10

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών της 9.2.2010.

http://www.mnec.gr/el/
«.Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Έχουμε στην Ελλάδα πολλές περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Όλες αυτές, εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις…..
Περιουσιολόγιο. Το Υπουργείο Οικονομικών, εντός έξι μηνών, συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Σε αυτό, περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου….
Εισάγουμε την ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό. Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή, που εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μεταφερθούν σε προσθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να δηλωθούν, αλλά να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν από το πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών, οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία, προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων σε τράπεζες της αλλοδαπής………………………………………………………………….».

Ας θυμηθούμε ότι αρχικά η νέα Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι τραπεζιτικές καταθέσεις των φορολογουμένων θα αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος . Και αφέθη να νοηθεί ότι θα επιβληθεί και σε αυτές φόρος κεφαλαίου αντίστοιχος με τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Η εξαγγελία δημιούργησε ανησυχία και κύμα συνεχούς φυγής σοβαρού ύψους τραπεζιτικών καταθέσεων σε Τράπεζες του Εξωτερικού. Με συνέπεια την συνεχή μείωση της ρευστότητος των Ελληνικών Τραπεζών, και επομένως της αγοράς, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων (ο νόμος πάντοτε προσφοράς και ζητήσεως), την αύξηση του κόστους του δανεισμού και του Δημοσίου και την, λόγω οικονομικής υφέσεως, μείωση και των φορολογικών του εσόδων.
Η φυγή των τραπεζιτικών καταθέσεων των μεγάλων λ/σμών δεν οφείλεται κυρίως στην φορολόγηση των καταθέσεων αλλά στον φόβο των μεγαλοκαταθετών ότι θα γίνει γνωστό στον υπόκοσμο το ύψος των καταθέσεών τους και ότι έτσι θα πολλαπλασιασθεί ο κίνδυνος απαγωγών τους για απόσπαση λύτρων!!
Λέγεται –και φαίνεται ότι είναι πραγματικότης- ότι σήμερα με 40 περίπου € μπορείς να αποκτήσεις αντίγραφο του Ε9 οιουδήποτε φορολογουμένου. Η διαπραγματευτική ισχύς επομένως των θυμάτων των απαγωγών με τους απαγωγείς τους θα μειωθεί σημαντικά. Δεν θα μπορούν οι οικείοι του θύματος να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μεν περιουσία αλλά όχι και ικανά μετρητά για καταβολή των λύτρων και ότι χρειάζεται χρόνος να συγκεντρωθούν. Θα τους απαντούν «πάρτε τα από τον τάδε λ/σμό που έχει στην δείνα Τράπεζα και το υπόλοιπο του οποίου είναι ….€!).
Βεβαίως η γνώση του περιουσιολογίου θα επιτρέπει στον απαγωγέα, που δεν θα γνωρίζει πλέον τις καταθέσεις, να λέει στους οικείους του θύματος, πούλα τις τάδε και τις δείνα μετοχές.. Εν πάση όμως περιπτώσει το κακό μειώθηκε..
Και έρχομαι στην ΄φούσκα της απειλής της διώξεως αυτών που διαθέτουν λ/σμούς σε Τράπεζες του Εξωτερικού.
Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε. παρατηρώ τα εξής:
Πρόκειται περί ουρανομήκους ανοησίας. Οι 3 βασικοί πυλώνες του πρωτογενούς δικαίου των συνθηκών της ιδρύσεως της ΕΟΚ είναι η ελευθερία κυκλοφορίας (μεταξύ των κρατών μελών) Α. Εμπορευμάτων. β. Κεφαλαίου και γ. Εργαζομένων.
Πως θα καταργήσει μονομερώς ο κ. Παπακωνσταντίνου το πρωτογενές δίκαιο των συνθηκών;
Θυμάμαι και την εξής ιστορία:
Μετά τις εκλογές του 1981 που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ πελάτης μου, φίλος μου και συγγενής μου (αμιγών Πασοσκικών φρονημάτων) που διατηρούσε μεγάλο συσκευαστήριο εσπεριδοειδών (και λόγω των επωφελών αμοιβαίως σχέσεών του με την οικογένεια Τσαουσέσκου είχε το αποκλειστικό μονοπώλιο προμηθείας εσπεριδοειδών στην Ρουμανία) ζήτησε την γνώμη μου επί του εξής θέματος.
Την χρονιά εκείνη λόγω υπερπαραγωγής τα εσπεριδοειδή είχαν στην Ελλάδα πολύ χαμηλές τιμές. Και η Ελληνική Κυβέρνηση επιέζετο να βρει αγορές για να τα διαθέσει. Υπουργός Εμπορίου ήταν κάποιος Καθηγητής στην Μ.Ε. (Από τα θρανία στα Υπουργεία!!) Ο πελάτης μου λοιπόν συνεφώνησε κατ΄ αρχήν με την Ρουμανία να διπλασιάσει εκείνη την χρονιά τις εισαγωγές εσπεριδοειδών. Όρος από πλευράς Ρουμανίας ήταν η πληρωμή –που ούτως ή άλλως θα γινόταν με ανταλλαγή Ρουμανικών προϊόντων- να μην γίνει με ξυλεία, όπως μέχρι τότε γινόταν, αλλά με διάφορα είδη σιδηρικών όπως καρφιά, κουβάδες κλπ. Πλην όμως τα εμπορεύματα αυτά, εν όψει του τότε ισχύοντος εξωτερικού δασμολογίου της ΕΟΚ και της αθλίας ποιότητός τους, θα έφθαναν στην αγορά σε τιμές που (εν όψει και της ποιότητός τους) θα καθιστούσε αδύνατη την διάθεσή τους. Ο Έλληνας Υπουργός Εμπορίου ζήτησε παρά ταύτα από τον πελάτη μου να προχωρήσει στην συναλλαγή και τού εδήλωσε ότι αυτός θα έδινε εντολή να μηδενισθεί ο δασμός. Ο πελάτης μου εζήτησε και την γνώμη μου. Και του απήντησα βεβαίως ότι το Εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΟΚ δεν μπορούσε να το αγγίξει ο Έλληνας Υπουργός Εμπορίου. Μετέφερε την άποψή μου στον Καθηγητή Μ.Ε. Υπουργό και έλαβε την απάντηση ότι αφού υπάρχει η πολιτική βούληση (του) όλα θα γίνουν όπως αυτός τα θέλει και τα μπορεί. Ο πελάτης μου (που ήταν ως επιχειρηματίας και πλεονέκτης) πείσθηκε από την πολιτική βούληση του Υπουργού. Και αφού έλαβε μεγάλα δάνεια κινήσεως με εντολή του Υπουργού από Κρατική τράπεζα προχώρησε στη συναλλαγή. Δεν μπόρεσε καν να ξεφορτώσει το εμπόρευμα!! (Δεν τού το επέτρεπε το Τελωνείο χωρίς να πληρώσει τους δασμούς). Το εμπόρευμα έμενε στα βαγόνια του τραίνου και ο ΟΣΕ τον χρέωνε με τεράστιες σταλίες. Τέλος ο ΟΣΕ έβγαλε σε πλειστηριασμό το εμπόρευμα και πληρώθηκαν από το εκπλειστηρίασμα μόνον οι σταλίες. Το δάνειο είχε κηρυχθεί ληξιπρόθεσμο και τον επεβάρυναν από την κρατική τράπεζα με τους τεράστιους τότε τόκους υπερημερίας. Τέλος όταν έπεσε το ΠΑΣΟΚ η νέα Διοίκηση της Κρατικής Τράπεζας του έβγαλε σε πλειστηριασμό ότι είχε και δεν είχε (επί πλέον του συσκευαστηρίου) επειδή ο δυστυχής είχε δώσει και προσωπικές εγγυήσεις χωρίς και πάλι να εξοφληθεί το χρέος. Και έτσι πέθανε προ ετών πένης και ανέστιος..
Σε κάθε πάντως περίπτωση για να πληροφορηθεί το Υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη κατάθεσης Έλληνα σε Τράπεζα της Ε.Ε. πρέπει προηγουμένως να έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλης αντιστοίχου βαρύτητος (ναρκωτικά κλπ)ν και να ζητήσει η Ελλάδα την δικαστική συνδρομή αφού αποδείξει στις ξένες δικαστικές Αρχές ότι η κατάθεση είναι το προϊόν των κακουργηματικών πράξεων. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα!!!
Όσον αφορά χώρες -φορολογικούς παραδείσους εκτός Ε.Ε..
Στις χώρες αυτές μπορεί ίσως να επιβληθεί ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου;
Δημοσίευση σχολίου