ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


15.2.10

«ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ;


Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες φταίμε συλλογικά!
Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο!
Η ανεπάρκεια, η ηθική έκπτωση και η ανοχή έχει εξαπλωθεί οριζοντίως και καθέτως σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Είμαστε όλοι ανεπαρκείς ή και ηθικά διαβρωμένοι. Άλλος λίγο και άλλος πολύ!
Οι πολιτικοί στον ύψιστο βαθμό.
Η επίσημη πνευματική και διοικητική ηγεσία της Χώρας (ΑΕΙ κλπ) αμέσως μετά!
Όχι βεβαίως όλοι το ίδιο. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Μερικοί ίσως καθόλου.
Η σημερινή κατάσταση μού θυμίζει το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα». Θα ψάξω να το βρω για να το ξαναδιαβάσω.( Νομίζω ότι κυκλοφορεί σε επανέκδοση ης Εστίας. Που να βρω το δικό μου παιδικό βιβλίο!!). Ίσως το βιβλίο αυτό έπρεπε να γίνει υποχρεωτικό σχολικό ανάγνωσμα . (Τι βλακείες γράφω τώρα με τις κυρίες Θ. Δραγώνα, Ρεπούση κλπ κλπ και με το think tank του Harvard στα πράγματα!!)
Θυμάμαι πάντως προχείρως το απόσπασμα όταν το Βασιλόπουλο πήγε να επιθεωρήσει τον Στρατό και εμφανίστηκε μόνος του ένας κουτσός λέγοντας «Στρατός και στόλος παρών!».
Η αθλιωτάτη ανοχή που ως κοινωνία εμφανίζομε είναι εκ των μεγίστων κακών που μας μαστίζουν. Λησμονήσαμε τον Πλάτωνα. «Το αδικούντα μη διδόναι δίκην πάντων μέγιστον και πρώτον κακόν πέφυκεν».
Τελευταίο αλλά ουχί έσχατο δείγμα της παρακμής και της ηθικής και κοινωνικής εκπτώσεώς μας.
Από το 1971 το γραφείο μου βρίσκεται στην Πλατεία του Συντάγματος. Πηγαίνω με τα πόδια και καθημερινώς διασχίζω τον Εθνικό Κήπο, που βρίθει απειραρίθμων(μη εργαζομένων) κηπουρών.
Τους βλέπω καθημερινώς στην "εργασία τους". Εργασία! Τρόπος του λέγειν!!.
Στους 10 εργάζονται οι δύο, νεαρά κορίτσια κυρίως. Άλλοι 2 ή 3 υποκρίνονται ότι εργάζονται και άλλοι 2 ή 3 περιπατούν στις αλέες.. Οι υπόλοιποι κάθονται στα παγκάκια και πίνουν καφέ φραπέ, παρατηρούν τα οπίσθια των σκυμμένων κοριτσιών που εργάζονται φυτεύοντας ή διαβάζουν αθλητικές εφημερίδες.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
40 χρόνια τώρα πήγα ποτέ να τους καταγγείλω;
Δεν έγινα και εγώ συνένοχος;

17 σχόλια:

ria είπε...

όλοι φταίμε για το χάλι της χώρας μας. συνειδητά ή ασυνείδητα. έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης!

Univers είπε...

Όχι αγαπητέ Χρίστο, δεν είσαι συνένοχος! Η καταγγελία σου σε τίποτε δεν θα βοηθούσε, πουθενά δεν θα κατέληγε. Το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να αυξήσει τους προσωπικούς σου εχθρούς...

Μέχρι πριν λίγο καιρό η αργομισθία ήταν πλήρως απενοχοποιημένη στην ελληνική κοινωνία. Την ανεχόντουσαν ή και την αποδεχόντουσαν ακόμη και σκληρά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήλπιζαν ότι και αυτοί μια μέρα θα διορισθούν στο Δημόσιο ή ότι θα διορίσουν τη γυναίκα τους ή κανένα παιδί τους εκεί.
Τώρα που μας στρίμωξε η Μεγάλη Πύλη των Βρυξελλών αρχίσαμε την όψιμη αυτοκριτική μας. Πολύ αργά πια...

Unknown είπε...

ΡΙΑ Πράγματι έτσι είναι δυστυχώς..

Unknown είπε...

Univers
Πόσοι από εμάς δεν έχουν αναγκασθεί εκβιαζόμενοι(δεν μιλάω για αυτούς που το έχουν προκαλέσει) να δωροδοκήσουν σε μία Δημοσία Υπηρεσία για να "πετύχουν" την ικανοποίηση κάποιου νομίμου αιτήματός τους;

Locus Publicus είπε...

Καθόλου συνένοχος δεν είστε κ. Χρίστο, παρακαλώ μην έχετε ενοχές. Το σύστημα βούλιαξε απο μια νοητή μάζα παρατρεχάμενων που άλλοι εκπορευόμμενοι απο τα κομματικά γραφεία, άλλοι κατοικοεδρεύοντες σε δήμους, πόλεις και υπουργεία (απ' οπου εκπορεύονται οι προυπολογισμοί), έπεσαν σαν τις σφήκες πάνω στα κοινοτικά πακέτα. Και η διαφθορά αυτή, (που καλλιεργήθηκε και ιδεολογικά μέσα απο την οντότητα "ο λαός που δεν έχει ανάγκη θεσμούς"), μας οδήγησε στην εικονική πραγματικότητα του σήμερα. Διαφθορά είχαμε πάντα, αλλά απο το 2000 και μετά περάσαμε στην ωμή Κλεπτοκρατία.

Πολλές χώρες έχουν χρεωκοπήσει, άλλες γιατί ήταν φτωχές, αλλες γιατί πήραν λάθος οικονομικές αποφάσεις, αλλες γιατί ήταν διεφθαρμένες. Αλλα καμμία απο αυτές δεν είχε χρηματοδοτηθεί για 30 ολόκληρα χρόνια. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στην παγκόσμια Ιστορία.
Ωμή Κλεπτοκρατία κύριε Χρίστο. Και κράτησαν το μυστικό καλά κρυμμένο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Λωτοφάγος είπε...

Μην ξεχνάτε και τους 15, νομίζω, κηπουρούς της ΕΡΤ!!! Κάποιος το είχε δημοσιεύσει πριν από μερικά χρόνια. Όχι τώρα που όλοι βαράνε τα κρατικά κανάλια για ίδιον όφελος.
Τουλάχιστον ο Εθνικός Κήπος είναι πάρκο. Το ραδιομέγαρο πόσο κήπο έχει;

Unknown είπε...

Locus publicus
Οι ασωτείες άρχισαν από το 1981. Μερικώς ίσως και από το 1978 όταν Υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Αθ. Κανελλόπουλος και οι προϋπολογισμοί του Κράτους άρχισαν να ξεφεύγουν..Θεωρούσε ίσως Ο Αθ. Κανελλόπουλος ότι θα ανέκοπτε την πορεία του επερχομένου ΠΑΣΟΚ το οποίο ανευθύνως υπέσχετο τα πάντα με πλειοδοσία υποσχέσεων. Ματαίως διότι το ΠΑΣΟΚ διπλασίαζε αμέσως αυτά τα οποία υπέσχετο η Ν.Δ.
Γράφετε: "Το σύστημα βούλιαξε απο μια νοητή μάζα παρατρεχάμενων που άλλοι εκπορευόμενοι από τα κομματικά γραφεία..". Εκπρευόμενοι; ή νομίζω Εκπορνευόμενοι;

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Νομίζω ότι η ΕΡΤ διέθετε πολύ περισσότερους από 15 κηπουρούς!!

Univers είπε...

@ Λωτοφάγος:

Και τα Κέντρα Υγείας πόσο κήπο έχουν για να δικαιολογούν 2 και 3 κηπουρούς;

Γιατί το έζησα και αυτό - το βρήκα ως αγροτικός γιατρός το '92 στο ΚΥ που διορίστηκα...

Unknown είπε...

Univers
2-3 κηπουροί είναι καλά. Πολύ καλά θα έλεγα!!

Univers είπε...

Πάντως για σουνίτες το πάμε τελικά...

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Κι όμως φταίει πρώτα απ΄όλα η τουρκοκρατία που κράτησε ατέλειωτες γενιές αμόρφωτες και απαίδευτες. Και μια χώρα καθυστερημένη σε σχέση με άλλες. Και φταίει και ο εμφύλιος και η επικράτηση των κρατικιστικών ιδέων σε όλη την κοινωνία. Και φταίει και ο Καραμανλής και ο Σημίτης που μας έβαλαν ε κεί που μας έβαλαν, ενώ η θέση μας ήταν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας. Με το ζόρι δυτικοί δεν γίνεται.

ps είπε...

μπα, δεν φταις εσυ!

http://6dollarshirts.com/product.php?productid=11372&cat=0&page=1

Unknown είπε...

Univers
Και εγώ τους Σουννίτες προκρίνω.
Με την εξής σκέψη.
Δεδομένου ότι οι οι Τούρκοι είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία Σουννίτες και είναι αυτοί (οι Τούρκοι) που μετά την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό και στην Χώρα μας θα είναι λάθος συνεχίζοντας τις Ενδοελληνικές έριδες να δημιουργήσουμε μία άλλη αιτία προστριβών, διαφορών και διενέξεων.. .
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κριτήρια επιλογής. Πχ Οι Σουννίτες (για να αποπλύνουν την τιμή της οικογενείας τους)θάβουν ζωντανά τα κορίτσια τους που χάνουν προ του γάμου της την παρθενία τους.
Οι Σιίτες, (ορισμένοι τουλάχιστον) πιο πρακτικοί υποβάλλουν σε κλειτωριδεκτομή τα κορίτσια τους σε νεαρή ηλικία ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για την απάωλεια της παρθενίας τους. Επί του ζητήματος αυτού διστάζω ποια άποψη είναι προτιμότερη.

Unknown είπε...

Αντώνιε
Συμφωνώ ακόμη να τα ρίχνουμε στους Τούρκους. Εκτονωνόμαστε!!!

Unknown είπε...

Παλιόσκυλο
Πιθανό και να φταίω όπως όλοι μας..

Unknown είπε...

Univers
Συμπληρώνω. Υπάρχουν όμως και μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι. Σκέτοι Λαπάδες!!
http://tolimeri.blogspot.com/2010/02/blog-post_7940.html