ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


19.5.12

Ο ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ΑΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΙ!

Για να καταλάβουμε τις αντιδράσεις των άλλων  Ευρωπαίων και τα μηνύματα που καθαρά στέλνονται  καθημερινώς στην Χώρα μας από τα πιο επίσημα χείλη της Ε.Ε. και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων πρέπει να συνειδητοποιήσουνε ότι οι ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι δομημένες γύρω από δύο βασικές αρχές.

Η αρχή pacta sund servanda  (“Τα σύμφωνα είναι τηρητέα») είναι η μία.

 

Η αρχή    Ubi responsabilitatis ibi potestas. Ubi potestas ibi responsabilitatis («Όπου ευθύνη εκεί και εξουσία. Όπου εξουσία εκεί και ευθύνη» είναι η άλλη.

Την κοινωνία μας δεν την χαρακτηρίζει η προσήλωση σε καμιά από τις αρχές αυτές.

Φταίει η μακριά περίοδος της Τουρκοκρατίας; Η έλλειψη του αισθήματος της ατομικής ευθύνης; Ο αριστερόστροφος λαϊκισμός που μας τροφοδοτεί τις τελευταίες δεκαετίες; Όλα αυτά και κάποια άλλα μαζί;

Ότι και να φταίει δεν έχει σημασία. Η κοινωνία μας εξεγείρεται όταν της ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες της. (Ακόμη και από την ελεύθερη εκλογή   λαϊκιστών ηγετών).

Θέλουμε, ως Ελλαδική κοινωνία,  να έχουμε και την πίτα ακέραιη και τον σκύλο χορτάτο. Αυτή είναι η αρχή μας. Δεν κατανοούμε τις Ευρωπαϊκές αρχές της ευθύνης και του σεβασμού των υποχρεώσεων. Επομένως θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι μας αδικούν  βαναύσως όταν μας απαντούν «Ο δανειστής απέθανε και ο γιος του δεν χαρίζει». Δηλ. όταν και οι Ευρωπαίοι περιέργως δεν κατανοούν την δική μας αρχή.

 

Υ.Γ. 20/5/2012 16.00

Σε πρόσφατες σημερινές δημόσιες δηλώσεις τους επ΄ευκαιρεία της Συνόδου των G8 οι Μπ. Ομπάμα, Ολάντ και Μέρκελ εξήρτησαν την βοήθεια στην Ελλάδα από την τήρηση των όρων των μνημονίων.

Εμμένουν δηλ. στην τήρηση της αρχής

pacta sund servanda  (“Τα σύμφωνα είναι τηρητέα»)

 

 Για ποιά καταγγελία του Μνημονίου, για ποιά πολιτική ακύρωσή του από το αποτέλεσμα των εκλογών της 6.5.2012 κλπ κλπ  συζητάμε τώρα;

6 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Και αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνουν πολλοί Έλληνες είναι ότι οι Ευρωπαίοι όταν υπογράφουν συμφωνίες τις υπογράφουν με κράτη και όχι με κυβερνήσεις οπότε οι υποχρεώσεις από τις συμφωνίες αφορούν κράτη άσχετα αν έχει αλλάξει η κυβέρνηση που τις υπέγραψε.

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Με όλες τις δημόσιες και ιδωτικές δηλώσεις του ο κ. Μ. Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, τόνισε ότι βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί υπό τον όρο της τηρήσεως των δεσμεύσεών της. Υπενθύμισε δηλ. την αρχή pacta sund servanda (“Τα σύμφωνα είναι τηρητέα»).
Δεν έφτασε δε εδώ ο κ. Μ. Σουλτς για τουρισμό και επ' ευκαιρεία απλώς είδε και όλη την κομματική και πολιτική ηγεσία. Ούτε ήταν τυχαία σύμπτωση ότι η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του και επί παρουσία του. Έφτασε ως θεσμικός αντιπρόσωπος της Ε.Ε.
Τα ίδια άλλωστε μας είπε και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας στις πρώτες δηλώσεις του.
Τα μνημόνια Ι και ΙΙ δεν μπορούν να τροποποιηθούν με τα γελοία επιχειρήματα περί του απεχθούς χρέους και περί διεθνών τοκογλύφων αλλά με επιχειρήματα περί της μη αποτελσματικότητος τους χωρίς τον συνδυασμμό τους με αναπτυξιακή πολιτική.

Κ.Τ. είπε...

Γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι αρχές αυτές;

Unknown είπε...

T.K.
Νομίζω ότι η σημασία τους είναι αυτονόητη. Εν πάση δε περιπτώσει δεν μπορούν να αναλυθούν στις λίγες γραμμές που χωράνε σε ένα σχόλιο. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι δεν υπάρχει χώρα οικονομικώς και κοινωνικώς ανεπτυγμένη που ο κοινωνικός και οικονομικός βίος της να μην κυριαρχείται από τις δύο αυτές αρχές. Η Χώρα μας δυστυχώς έχει την μικρότερη επίδοση στην Ευρώπη στην προσήλωση της στις αρχές αυτές. Εξ ου και η κακομοιριά της!

squarelogic είπε...

Μόνη ένσταση οτι κα τα 2 Μνημόνια,και ειδικά το 2ο,του φεβρουαρίου "υπογράφτηκαν" και πάλι "με το πιστόλι στον κρόταφο" υπό την απειλή άμεσης άτακτης χρεωκοπίας και ΔΕΝ συνιστούν συμφωνία ισότιμων μερών...Οι Ελληνες πολιτκοί τα υπέγραψαν με την λογική του "να εξασφαλίσουμε κι αυτή τη δόση κι ας πάει η καυτή πατάτα παρακατω" κι ας εξοργίζονται τώρα οι Ευρωπαίοι...

Unknown είπε...

Squarelogic
Το μη χείρον βέλτιστον!
Επί του πρακτέου τι μπορεί να γίνει τώρα;
Καταγγελία;
Και άμεση παύση εσωτερικών και εξωτερικών πληρωμών;