ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


30.5.12

Δικομματισμού εγκώμιο!!


Η ανάρτηση επέχει θέση  σχολιασμού της αναρτήσεως του Αθεόφοβου «ΗΡΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ» επειδή λόγω του μεγέθους της  θα ήταν πρακτικά αδύνατη ως αυτοτελές σχόλιο.

Η ιστορία αποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη διαφθορά και η λιγότερο αποτελεσματική διακυβέρνηση στην Ελλάδα έγινε από πολυκομματικές Κυβερνήσεις.  Το ίδιο συνέβαινε και στην Ιταλία μέχρι του καταποντισμού του συνόλου του παλαιού πολιτικού κόσμου της Χώρας (Κράξι, Αντρεότι κλπ). Σαν πρόσφατο παράδειγμα υπενθυμίζω την  ιστορία της απ’ ευθείας αναθέσεως των συνδέσεων του ΟΤΕ το 1989 οπότε η μίζα πολλαπλασιάστηκε και κατεβλήθη σε όλα τα κόμματα. Η πολιτική σταθερότητα  το 1955/1965, το 1974/1989 και το 1990/2012 οφείλεται στο δικομματικό σύστημα και στις μονοκομματικές Κυβερνήσεις.

Βεβαίως ο δικομματισμός δεν κατέπεσε το 2012 μόνος του, χωρίς να έχει ίδια αμαρτήματα!! Το πελατειακό σύστημα πράγματι και η διαφθορά υπήρξαν οι κύριες αιτίες της πτώσεως του.

Δεν είναι όμως άμοιρο της προσωρινής, όπως ελπίζω, πτώσεως του δικομματισμού και το νέο εκλογικό σύστημα. Οι συντάκτες του  νέου εκλογικού  νόμου  (Σκανδαλίδης και εν συνεχεία η  «βελτίωση» του Παυλόπουλου) ευνοούσαν (χωρίς καμιά ιστορική προοπτική, τυφλωμένοι από το άμεσο κομματικό συμφέρον)  το 1ο κόμμα υπερμέτρως (και κατήργησαν την ενισχυμένη αναλογική)  ευνόησαν έτσι τις φυγόκεντρες τάσεις στα δύο μεγάλα κόμματα.

 Με την ενισχυμένη αναλογική ηυνούντο τα δύο πρώτα κόμματα. (Βέβαια στην "παραλλαγή" της που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ μετά την δεύτερη θητεία του, ενόψει του επικειμένου  καταποντισμού του, το σύστημα ευνοούσε το 2ο κόμμα σε βάρος του 1ου!!. Αλλά αυτό δεν ήταν ενισχυμένη αναλογική. Γι' αυτό δημιουργήθηκε και ηα σταάθεια των ετών 1989-1990).

Με την ενισχυμένη αναλογική (σε γενικές γραμμές) στην 1η κατανομή εξελέγοντο βγαιναν βουλευτές τόσοι όσοι όσους επέτρεπε σε κάθε εκλογική περιφέρεια το εκλογικό μέτρο κάθε κόμματος υπό τον όρο ότι τα κόμματα  είχαν λάβει άνω του 3% σε όλη της Επικράτεια.

Στην 2η κατανομή μετείχαν σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνον τα κόμματα που είχαν συγκεντρώσει το 17% τουλάχιστον των ψήφων.

 Και υπήρχε και 3η κατανομή σε όλη την επικράτεια, αν υπήρχαν ακόμη αδιάθετες έδρες.

 Έτσι υπήρχε αντικίνητρο στους βουλευτές των 2 μεγαλυτέρων κομμάτων να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και να σχηματίσουν νέους θνησιγενείς κομματικούς σχηματισμούς, έστω και εάν αυτοί θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 3% για την 1η κατανομή.

Η ενισχυμένη αναλογική καθιερώθηκε ύστερα από συμφωνία και με την συνεργασία των Γεωργίου Παπανδρέου και του Τάκου Μακρή (Υπουργού της ΕΡΕ) περί το 1958 αν θυμάμαι καλά.

Για το ΑΣΕΠ.

Η 1Η προσπάθεια επιλογής αξιοκρατικώς των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων έγινε όχι με το ΑΣΕΠ, αλλά με το ΑΣΔΥ που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950  το οποίο δυστυχώς κατήργησε η Χούντα το 1974 και δεν επανέφερε η Δημοκρατία.

Το ΑΣΕΠ στα πρώτα τουλάχιστον στάδια της λειτουργίας του ήλεγχε μόνον την συμπλήρωση και την αξιολόγηση επιλελεγμένων πολιτικών τυπικών κριτηρίων («κοινωνικών» τα έλεγαν!!). Πχ  αρχαιότης, εμπειρία κλπ. Επριμοδοτούντο οι άνεργοι που είχαν απολυθεί από το Δημόσιο, από ΝΠΔΔ, από «κοινωνικοποιημένες" επιχειρήσεις λόγω της διαλύσεως τους, οι  πολύτεκνοι,  οι παλιννοστούντες πολιτικοί πρόσφυγες  κλπ.

Είχα δε αντιμετωπίσει δικαστικώς και το εξής ζήτημα. Κάποιος  Δήμος είχε προκηρύξει μία θέση υδραυλικού ο οποίος θα χρησιμοποιείτο για τον καθαρισμό φρεατίων και υπονόμων ομβρίων υδάτων. Με την απόφαση του ΑΣΕΠ προεκρίθη, επί τη βάσει των νομίμων κριτηρίων, ένας υποψήφιος βάρους περί τα  150 κιλά και ύψους 1.90μ. ο οποίος όμως δεν μπορούσε να κατέβει στον υπόνομο επειδή δεν περνούσε από τα φρεάτια. Ο Δήμος προσέλαβε τον 2ο προκριθέντα υδραυλικό φυσιολογικών διαστάσεων άνθρωπο. Στην δίκη που επακολούθησε ο Δήμος έχασε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και υπεχρεώθη να προσλάβει τον 1ο προκριθέντα!!


4 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Με την ενισχυμένη αναλογική με το 3% συμφωνώ απολύτως.
Το ΑΣΔΥ ήταν στην ουσία μια επέκταση της διοικητικής μηχανής, μια ακόμη κρατική υπηρεσία υπό τον άμεσο κυβερνητικό έλεγχο. Αποτελούσε, με άλλα λόγια, μια επιπλέον γραφειοκρατία, μια επιπλέον σπατάλη του δημοσίου χρήματος.
Το ΑΣΕΠ με όλες τις επιμέρους αντιρρήσεις για τα κριτήρια επιλογής που είχε, έβαλε τις βάσεις για μια πιο αξιόπιστη διαδικασία προσλήψεων και γι΄ αυτό και τα κομματόσκυλα κατάφεραν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον Πεπονή.
Θυμάμαι το 1976 τον πρωτότυπο τρόπο που γίνονταν οι διορισμοί των γιατρών στα νοσοκομεία.
Μια 3μελης επιτροπή ιατρών προέκρινε 3 κατάλληλους για διορισμό και αυτόν που κατελάμβανε την θέση τον διόριζε ο υπουργός!

Unknown είπε...

"Θυμάμαι το 1976 τον πρωτότυπο τρόπο που γίνονταν οι διορισμοί των γιατρών στα νοσοκομεία.
Μια 3μελης επιτροπή ιατρών προέκρινε 3 κατάλληλους για διορισμό και αυτόν που κατελάμβανε την θέση τον διόριζε ο υπουργός!'
Εαν όμως ο Υπουργός δεν διώριζε τον 1ο έπρεπε να περιλάβει εμπεριστατωμένη αιτιολογία για να καταρρίψει την αιτιολογία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εαν αυτό δεν γινόταν ο διορισμό0ς ακυρωνόταν από το Διοικητικό Εφετείο.

Ανώνυμος είπε...

Και τι έκανε ο Δήμος;

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Τι άλλο μπορούσε να κάνει;
Προσέλαβε τον χοντρό και απέλυσε τον 2ο.
Και πλήρωνε και ένα ακόμη αργόμισθο και έλειπε ένας εργαζόμενος απο τον καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων υδάτων!!
Και η Πατρίς Πατρίς!